Escrito al Ayuntamiento de Valencia. Queja gestión Animalista.

Desde la PUPA nos sumamos al escrito enviado por la Plataforma Carles Pinazo (PCP) al Ayuntamiento de Valencia, haciendo una crítica de su pobre gestión animalista, pese a ser una de sus grandes banderas electorales. Después de un año, seguimos igual o peor que antes.

Aquí tenéis el escrito, que toda la ciudadanía debería conocer. Y que el ayuntamiento tiene en sus manos para reaccionar y tomar las medidas necesarias y oportunas para mejorar la protección animal en Valencia.

Estimat alcalde senyor Joan Ribó,

Ens posem en contacte amb vostè des de la Plataforma Carles Pinazo, entitat que reuneix a més de vint associacions de defensa animal valencianes, quan falta poc perquè es complete el seu primer any de govern municipal progressista, després de quasi 24 anys amb el PP a l’ajuntament de la ciutat. La perspectiva de canvi ha generat moltes il·lusions, que s’han reforçat amb els compromisos públics adquirits i les iniciatives d’aquest govern. Les organitzacions animalistes també vàrem rebre aquest canvi amb moltes expectatives pel que fa al reconeixement dels drets dels animals, i vàrem celebrar l’avanç que va significar la fi dels circs amb animals salvatges a la ciutat.

Però, tot i aquest primer gest per acabar amb el maltractament animal a la ciutat de València, des de la Plataforma Carles Pinazo us fem constar que el balanç d’aquest període és més que preocupant. Molt resumidament:

1. Tortura i matança de bous a la plaça Monumental de València. La titularitat de la instal·lació ha esdevingut el pretext per a descarregar tota la responsabilitat en la Diputació de València. Juntament amb això, s’han donat missatges totalment contradictoris, com el rebuig de la tortura taurina per part de l’alcalde Joan Ribó, qui després ha defensat les corregudes a la portuguesa com a alternativa. Una pràctica on els animals patirien l’assetjament i la tortura amb banderilles a la plaça, i on serien matats als escorxadors. Això no pot representar cap alternativa.

L’Ajuntament és, a més a més, responsable directe dels actes de linxament de bous al carrer que se celebren a la plaça de tortures, com els concursos de retalls i d’embolar que formaren part del cartell de la fira de Falles. Segons el reglament vigent de bous al carrer, han hagut de comptar necessàriament amb el vist i plau de l’Ajuntament perquè es pogueren celebrar.

2. Linxament de bous al carrer. El compromís inicial, que el moviment animalista entengué per a la seua eradicació, es restringí al bou embolat als primers envits (mai millor dit) del lobby taurí recolzat pel Partit Popular. El govern i els grup municipals que el recolzen no han mostrat una mínima part de la contundència que han desplegat per a altres qüestions. A punt d’entrar a l’epicentre de la temporada de linxaments del 2016, sembla que aquests es tornaran a repetir a les pedanies del nord com sempre s’han fet.

3. Recollida, refugi i atenció d’animals abandonats. La lamentable herència rebuda no ha experimentat cap millora a hores d’ara. La capital del país continua amb una ordenança de “benestar” que ni tan sols està adaptada a la llei valenciana de protecció animal, en vigor des de fa 22 anys. La Plataforma Carles Pinazo ja ha celebrat dues reunions amb la regidoria de Benestar Animal, on s’ha posat a disposició de l’Ajuntament per abordar la reforma; des de l’ICAV s’ha elaborat i entregat un esborrany d’ordenança i ens consten contactes amb altres entitats per conèixer experiències com les de Rivas-Vaciamadrid. La urgència de la situació exigeix que els tweets donen pas a les iniciatives.

El rescat i refugi de gossos i gats abandonats està amenaçat per un canvi en la gestió que, fins i tot, pot obrir la porta a les empreses privades que sempre basen el seu benefici en l’extermini. Modepran, organització que actualment presta el servei de rescat i refugi, l’hagué d’assumir front a una situació d’urgència i amb un pressupost absolutament insuficient. L’Ajuntament, a través dels anteriors governs, és responsable directe de les mancances i deficiències que pateix aquest servei, i la resposta ha estat carregar tota la responsabilitat en l’organització gestora.

El CAA de Benimàmet és una instal·lació pensada per eliminar animals a ritme industrial a la seua antiga cambra de gas. No és un refugi, i ni Modepran ni, abans, la SVPAP, havien de suplir l’Ajuntament a l’hora de dotar una instal·lació adequada. Modepran és qui ha afrontat la situació i no pot ser el boc expiatori de la mala gestió, el balafiament i les retallades. La perspectiva de futur és més que dubtosa i la Plataforma Carles Pinazo no pot restar amb els braços creuats. Volem que l’Ajuntament es comprometa a que el servei de recollida d’animals siga sempre adjudicat a una entitat animalista.

Per altra banda, aquest ajuntament eliminà la insuficient dotació de 60.000€ al pla d’esterilització felina (PEF) només esclatar la crisi econòmica. Els avanços aconseguits en el control de poblacions es perderen i la situació s’ha degradat més, any rere any. La resposta d’aquest govern ha estat que no pot recuperar una dotació que representa menys del 0’01% del seu pressupost total.

Així, tenim que municipis com Riba-roja del Túria tenen un pressupost superior pel seu PEF que els minsos 20.000€ que es volen destinar a la ciutat de València, i amb els que no es pot afrontar un problema al qual s’haguera hagut de posar solució fa mesos, abans que els centenars de gates dels carrers de València es posaren a parir, agreujant més encara esta situació.

4. Tir i arrossegament. Aquesta minoritària pràctica d’abús amb els cavalls ocupa espais públics de la ciutat, especialment al llit del riu. Des de l’Ajuntament ens han manifestat que continuaran autoritzant aquests espectacles tan propers a l’explotació del circ, ja que impliquen selecció d’animals i eliminació dels que no generen profit, entrenament fonamentat en el càstig, seqüeles físiques i psíquiques, etc. La falsa tradició en la que es fonamenta aquesta pràctica no la justifica.

5. Presons d’animals a la ciutat. L’Oceanogràfic s’ha ampliat i ha augmentat la seua llista de víctimes, mentre que el Bioparc continua rebent tot el suport d’aquest Ajuntament amb subvencions directes i altres dotacions com la que sosté el seu ruïnós pàrquing. Els diners que s’escatimen pel rescat d’animals no falten per a recolzar l’empresa encarregada d’aquest negoci, que fins i tot ens han volgut presentar com a aliada a l’hora de dotar la regidoria de Benestar Animal de recursos per a impulsar les seues iniciatives, ja que aquesta no compta amb pressupost.

6. Coloms. Algunes informacions ens indiquen que s’han pogut mantenir els protocols d’extermini, fins i tot després de la implantació del pinso esterilitzant com a sistema pel control de poblacions. Les organitzacions de la Plataforma Carles Pinazo estem molt preocupades per la possible utilització, per a generar bona imatge, del benestar dels coloms que, recordem, en altres temps han estat capturades a la ciutat, amuntegats en gàbies i tancats a dins de locals fins que morien de set i inanició. Per això, anem a fer un seguiment molt rigorós d’aquest fet.

Des de la Plataforma Carles Pinazo no podem entendre que en gairebé un any, la regidoria de Benestar Animal no haja fet més que prohibir els circs amb animals salvatges (quelcom molt interessant). No ha fet més. La resta de qüestions han quedat a l’aire. Amb promeses i promeses. El món animalista no necessita una regidoria de Benestar Animal que figure, el que necessitem és una Regidoria que escometa la problemàtica animalista i li done solucions. Volem solucions, no pretextos. Això s’anomena voluntat política. Per això animem a l’Ajuntament de València a prendre les mesures necessàries al respecte des d’aquest moment.

Sense altre particular us saludem i esperem la vostra resposta.

Rosa Tormos

Portaveu de la Plataforma Carles Pinazo